Gezondheidscentrum de Waard

Het centrum in Leiden waar u naar toe gaat met uw klachten.

Maak een afspraakContact met ons

Wie ben Ik? 

Mijn naam is Barend van Zelm van Eldik en ik ben in 2003 afgestudeerd als fysiotherapeut te Rotterdam. Sindsdien heb ik in meerdere particuliere praktijken gewerkt.
Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het menselijk lichaam en gefascineerd over hoe bepaalde klachten ontstaan en zich ontwikkelen. Ik ben er tijdens mijn werk als fysiotherapeut achter gekomen dat de fysiotherapeutische behandelingen effectief zijn, maar niet altijd voldoende zijn om de daadwerkelijk oorzaak van veel problemen te achterhalen en goed te behandelen. Zo ben ik op het idee gekomen acupunctuur te gaan studeren.

In 2005 ben ik begonnen aan de NAAS (de Nederlandse Artsen Acupunctuur Stichting) en hier ben ik in 2008 afgestudeerd.
Inmiddels werk ik dus al enkele jaren met veel plezier als acupuncturist in Leiden. 

Voor welke klachten?

Bij acupunctuur Leiden kun je een groot aantal klachten laten behandelen. Dit komt, omdat nagenoeg alles te relateren is aan de energetica van de mens. Ben je in balans, dan heb je vaak geen klachten. Lichamelijk of psychische klachten ga je ontwikkelen op het moment dat er bepaalde zaken in je systeem niet of minder goed functioneren. Gelukkig zijn heel veel klachten dus goed te behandelen.

Hieronder ziet u een overzicht met klachten die ik het meeste behandel in mijn acupunctuurpraktijk in Leiden en waar ik mij door het volgen van studies en cursussen in gespecialiseerd heb.

 • Stressgerelateerde klachten (overspannen, hoofdpijnen, migraine, emotionele problemen)
 • Lichamelijke problemen (rug, nek en schouderklachten, tenniselleboog, golferselleboog, Carpaal tunnel syndroom, reumatische aandoeningen)
 • Menstruele en hormonale problemen (PMS, menstruatieklachten, overgangsproblemen),
 • Onvruchtbaarheid bij zowel vrouwen als mannen (ondersteuning bij IVF en ICSI)
 • Problemen tijdens de zwangerschap en na de bevalling (misselijkheid, hoofdpijnen, rugklachten, stuitligging, aambeien, spataderen, vermoeidheid, bevalling opwekken)
 • Stofwisselingsproblemen (ondersteuning bij het stoppen met roken, afvallen, maag en darmproblemen)
 • Kinderaandoeningen (verkoudheid, darmproblemen, bedplassen, bronchitis, slaapproblemen)
 • Allergieën (hooikoorts, eczeemklachten, schimmelinfecties, verschillende voedselintoleranties)
Barend van Zelm

Barend van Zelm

acupuncturist

acupunctuur in leiden
acupunctuur in leiden
acupunctuur in leiden

Doet het zeer?

Nee, acupunctuur is niet pijnlijk. Ik maak altijd gebruik van painless needles. Het kan zijn dat je een klein prikje voelt op gevoelige plekken als de voeten, maar dat gevoel zal snel verdwijnen.

Wordt acupunctuur vergoed door mijn zorgverzekering?

Acupunctuur wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoedt vanuit het aanvullende pakket als alternatieve geneeswijzen. Bent u aanvullend verzekerd en wilt u weten wat u vergoedt krijgt? Klik hier

WERKWIJZE

Het eerste consult acupunctuur bestaat altijd uit een intake.

Tijdens deze intake leg ik veel uit over acupunctuur en hoe ik te werk ga. Ik inventariseer uw klachten en we gaan samen op zoek naar de oorzaak van uw klachten.
Om te onderzoeken wat er aan de hand is gebruik ik pols – en tongdiagnostiek en ga ik op zoek naar weerstands plaatsen op uw lichaam / in uw systeem. Elke klacht reflecteert zich altijd ergens op uw lichaam namelijk.

Vervolgens begin ik meteen met behandelen. Een intake duurt doorgaands 45 minuten.

De vervolg afspraken bestaan uit een korte reflectie van uw (nog bestaande) klachten en wederom een behandeling. Ik geef altijd leefstijl advies en advies over hoe u het beste met uw klachten kan omgaan. U heeft zelf namelijk het meeste regie over uw gezondheid en aanpassingen in je leefstijl zorgen vaak al voor een flinke vermindering van klachten.

Tijdens mijn behandelingen kan ik gebruik maken van de volgende methoden:

 • Klassieke acupunctuur (TCM en Westers)
 • Electro – acupunctuur (niet de methode van VOLL)
 • Auriculotherapie / ooracupunctuur
 • Moxa therapie
 • Dry needling
 • Cupping

Meer informatie nodig over acupunctuur?